Wednesday, October 7, 2026

Sports Stars Book Back Answers

 Sports Stars Book Back Answers

Section -I

Textual Exercise (Text Book Page No. 84)

Put a (✓) for the correct and (✗) for the incorrect statements:

  1. A school-going girl writes a diary account. (✗)
  2. The boy was so inspired by Mithali that he was happy for his sister to play cricket. (✓)
  3. Mithali Raj is happy to be recognised as Tendulkar of Indian Women’s Cricket. (✓)
  4. Women should not be compared with men in cricket, says Mithali. (✗)
  5. Mithali Raj was not encouraged to play cricket by her family members.
  6. Mithali is one of the women players to score seven consecutive 50’s. (✓)
  7. Mithali’s mother tongue is Telugu. (✗)

Section -II

Textual Exercise (Text Book Page No. 85)

Answer the following briefly:

1. When did Usha Rani start playing Kabaadi?
Answer:
When she was a schoolchild Usha Rani started playing Kabaadi.

2. What did she sell to support her family?
Answer:
She sold flowers to support her family.

3. Find out the idiom that relates to ‘whatever the circumstances’, from the first paragraph.
Answer:
‘Rain or shine’ is the idiom that relates to ‘whatever the circumstances’.Vocabulary (Text Book Page No. 91)

A. Match the sport and the equipment:

1. FootballBow and arrow
2. TennisClub
3. GolfNet
4. VolleyballRacquets
5. ArcheryHelmet

Answer:

1. FootballHelmet
2. TennisRacquets
3. GolfClub
4. VolleyballNet
5. ArcheryBow and arrow

B. Find the names of twelve sports and games from the grid.

Answers:

  1. Kabaddi
  2. Tennis
  3. Chess
  4. Golf
  5. Table Tennis
  6. Swimming
  7. Skating
  8. Kite flying
  9. Carrom
  10. Hockey
  11. Relay
  12. Cricket

C. Tick the meaning of the italicized word.

1. Being compared to Sachin is an absolute privilege.
a) Honour
b) Right
c) Favour
d) Disadvantage
Answer:
a) Honour

2. The boy was taken by surprise when he learned about Mithali Dorai Rai.
a) Affected
b) Moved
c) Amazed
d) Upset
Answer:
c) Amazed

3. Usha Rani had to struggle all through her life.
a) Fight
b) Duel
c) Fun
d) Work hard
Answer:
d) Work hard

4. Usha Rani is an expert at giving leads.
a) Clumsy
b) Sharp
c) Skilled
d) Bad
Answer:
c) Skilled

5. No opponent is too big to defeat.
a) Competitor
b) Rival
c) Helper
d) Enemy
Answer:
b) Rival

D. Fill in the blanks with the opposites of the words given in brackets. (Text Book Page No. 92)

1. We should learn from our …………………… (success).
Answer:
failure

2. Children don’t like to read …………………… (interesting) books.
Answer:
boring

3. Be …………………… (general) when you are telling us what you need.
Answer:
particular

4. The teacher asked the children to …………………… (start) talking.
Answer:
stop


5. The new boss decided to …………………… (appoint) the lazy workers.
Answer:
dismiss

 

Write ‘T’ if the statement is True and ‘F’ if the statement is False.

  1. Himachal Pradesh is an ideal place for paragliding. (T)

  2. Skiing offers opportunities to delve into oceans. (F)

  3. Paragliding is also a recreational adventure sport. (T)

  4. Scuba Diving has a huge following all over the world. (F)

  5. The most suitable period for skiing is from March to June. (F)Use Grammar (Text Book Page No. 94)

    G. Look at the picture and fill in the blanks with suitable words.

    1. There is a …………………. ground in my school.
    Answer:
    large

    2. The …………………. sky looks beautiful at night.
    Answer:
    dark

    3. The tray has …………………. vegetables.
    Answer:
    fresh


    4. It is a …………………. day
    Answer:
    rainy

    5. The girl gave her friend a …………………. smile.
    Answer:
    sweet

    H. Put the words in the correct order and rewrite each sentence. (Text Book Page No. 95)


    1. They have a post-box. (Red, Small, Rectangular)
    Answer:
    They have a red small rectangular post box.


    2. I have stuck. (Long, Two, Brown)
    Answer:
    I have two long brown sticks.


    3. Find me the brushes. (New, Five, Yellow)
    Answer:
    Find me the five new yellow brushes.


    4. Mahesh is a boy. (Thin, Tall, Clever)
    Answer:
    Mahesh is a tall, thin, and clever boy.


    5. It is a plate. (Round, Pink, Small)
    Answer:
    It is a round small pink plate.

    I. Refer to a dictionary for the meanings and circle the odd one.

    Writing (Text Book Page No. 96)

    J. Imagine that you are the sports captain of your school. Write a formal letter to the sports Captain of another school inviting her/ his team for a friendly match. You may choose any sport. Give details of time and place.

    From

    S. Raghul,
    Sports captain,
    Bharathi HSS,
    Madurai – 2.

    To

    Mr. Mohan,
    Sports captain,
    Edward HSS,
    Annanagar,
    Madurai – 20.

    Dear Mohan,
    We are indeed happy to know that your school has a strong cricket team. It will be a great thing for us to play with your team.

    We kindly invite you to pl^y with our team a friendly match in cricket. We can have the match on 3rd September at 3 p.m. on our school grounds.

    We hope you will also be happy to play with us. Please send us your acceptance immediately.

    Madurai                                                                                                                                              Your’s loving,
    August 8,20                                                                                                                                                S.Raghul.
    Sports Captain

    Creative Writing (Text Book Page No. 97)

    K. Make a diary entry on the impact of a sports personality who is an inspiration to you.

    I have recently read about Usha Rani a kabaddi player. Her life impressed me very much. She has come from a poor town. She became determined to become a kabaddi player to fulfill her mother’s dream. She joined a club to be trained as a kabaddi player. She started playing kabaddi at the National level in the Sub-junior category.

    She sold flowers to support her parents. She had been struggling until she got a job in the Karnataka State Police Force.

    Usha participated in national events every year without a miss. She is skilled in giving leads, raiding opponents, and consistently playing an important role in the Indian kabaddi team. Now she is working hard and practicing every day to win the Gold medal at the Asian Games in 2020.

    My joy knew no bounds when I read her biography. I’m sure that if a woman wants to achieve anything in life, she can succeed in it. I’m proud of a woman. (convert this to blogger post, if there is any unrelated words like website name,

No comments:

Post a Comment

6th The Crocodile Poem- quiz

 6th The Crocodile Poem- quiz